Digitale etiquette

Digitale etiquette deel 6: whatsapp en andere berichten

Tekstberichten

Whatsapp (of andere berichtendiensten zoals telegram of messenger van Facebook, chat in ms teams), leuke uitvinding maar …. het kost nogal wat vrije tijd. Vroeger had je ook al chat, ICQ is de oer chat dienst voor de IT-ers onder ons, maar dat was toch vooral op de pc. Inmiddels is chatten niet meer weg te denken van ons mobieltje. En dat heb ik het alleen nog over tekstberichten (text chat), de beeld berichten (instagram e.d.) laten we nog even voor wat het is…

Heerlijk online?

In hoeveel ‘whatsapp-groepen’  zit jij? En hebben jullie vóóraf afspraken gemaakt over wat wel en wat niet? Iedereen die een beetje mobiel digitaal is, heeft Whatsapp, soms nog wat andere soortgelijke berichten diensten erbij en je bent heeeeerlijk 24/7 online.

Belangrijk

Nou ja heerlijk, want weet jij tussen al die berichten nog wat belangrijk is en wat niet. Is het eigenlijk wel en goed kanaal voor ‘belangrijk’?

Tja, eigenlijk natuurlijk niet. Weten we het nog ‘synchrone’  en ‘asynchrone’ communicatie. Als je direct antwoord wilt is er maar 1 optie: synchrone communicatie. Communicatie waarbij je zeker weet dat je contact hebt met de persoon of het telefoonnummer waar je naar belt. Ik zeg expres telefoonnummer, want je weet natuurlijk niet vooraf wie er op neemt. Daarom is het nog steeds gebruikelijk om eerst ‘hallo met Marieke’ of iets dergelijks te zeggen, zodat de beller kan verifiëren of hij of zij de juiste persoon aan de lijn heeft. Dus niet ‘hallo met mij!’…

‘Live’ verbinding

Dus een ‘live’ verbinding, ook daarin heb je keuzes:

 1. f2f (face to face, oftewel, gewoon naar iemand toe gaan en samen praten),
 2. bellen (voice bellen tegenwoordig), dit kan over het telefoonnet of via het internet (voice over IP, oftewel VOIP) ,
 3. video bellen (dus opbellen mét beeld met whatsapp, facetime, google meet, ms teams, e.a.)
 4. of de conference call (al dan niet met beeld met meer dan 2 mensen tegelijk een directe verbinding). Er is vast meer, maar dit zijn de bekendste.

Dat bellen, kan dus ook met Whatsapp , als je het symbool met de hoorn intoets gaat whatapp jouw ‘vriend’ live bellen, druk je op het videocamera symbool, dan wordt een videogesprek gestart. Je weet dan meteen of de verbinding lukt en daarmee is het geschikt voor zaken waar je meteen antwoord voor wilt. Je hebt echter geen opname of bewijs. Hiervoor is aparte software nodig (bijvoorbeeld de apps ApowerMirror of Rec. Screen Recorder).

En niet vergeten: bij synchrone communicatie weet de beller dat hij of zij wil bellen, maar de ontvanger meestal niet. Dus: vraag even of het gelegen komt dat je belt. En wacht dan even op antwoord en begin pas met het verhaal als er een duidelijk ‘ja’ ontvangen is …

Groepen

Hoeveel whatsapp groepen heb jij? Van je team, projectgroep, de moeders van de voetbal, je volleybalteam, je vriendinnen, familie, die leuke neven en nichten, je kids, je coach, de pokemon raid groep?! etc … voor je het weet loopt het uit de hand.

Stap 1

Wist jij dat je per groep kunt aangeven of je een signaal krijgt als er een nieuw bericht is? Ga naar de groepsinformatie (tik op de naam) en voila, van alles in te stellen (dus ook dat je niet elk berichtje van de het kuchje van het voetbalteam wilt op maandag, als ze pas op zondag spelen bijvoorbeeld …).

Stap 2

Loopt het toch nog de spuigaten uit met de berichten? Denk dan eens aan afspraken maken: Dus in de voetbal app groep bijvoorbeeld:

Wel toegestaan:

 • het gaat niet door,
 • we hebben een speler te kort, weet je nog iemand?
 • zorg dat je klaar bent voor het teamuitje, groepsfoto etc met details over datum en tijd, locatie, specifiek mee te nemen spullen.
 • etc.

Niet toegestaan:

 • Edje is zijn voetbalbroekje kwijt, iemand het gevonden? Maat xxx Oh nee, ik heb ‘m, sorry ….
 • @ annie, kan joris komen spelen aanstaande maandag, na schooltijd?
 • vinden jullie de tenuutjes ook zo lelijk, zullen we iets nieuws vragen?
 • Ik vond het jurkje van @Kinsy zooo leuk, complimenten hoor! (of andere complimenten die niet in een groep horen …)
 • etc.

Tip 1

Maak de afspraken ‘live’  voordat de groep er is. Leg ze vast in de eerste whatsapp in de groep (met voorbeelden als het enigzins kan).

De voorbeelden hierboven, zijn maar voorbeelden. Jij kunt er met jouw groep natuurlijk heel anders over denken. Zolang je het er maar samen over eens bent.

Tip 2

Als je 1 iemand uit de groep een bericht wilt sturen, in de groepsinformatie, kun je ook de telefoonnumers vinden, zodat je privé een berichtje kunt sturen.

Tip 3

Ga er vanuit dat een ‘werk’ whatsapp groep, over werk moet gaan …

Tip 4

Ga er vanuit dat jouw bericht iemand stoort bij andere zaken. Dus stuur niet elke 3 seconden een ander bericht. Wees niet boos als je niet meteen antwoord krijgt (want: asynchrone communicatie). En whatsapp is GEEN vervanging voor f2f.

Ik hoop dat we het met deze tips gezellig houden in de whatsapp. Het belangrijkste blijft, ook op de digitale snelweg, houd rekening met elkaar, maak afspraken en kom die ook na. En natuurlijk het al oude ‘wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’.

ps. En als je niet weet wat de ander graag wil, vraag het dan … zie column van Rutger Bregman in de Correspondent.

Bronnen voor afbeeldingen
 • Whatsapp logo: https://goo.gl/images/645BgM
 • Proper behaviour: https://goo.gl/images/ncGa6X
 • Group: https://goo.gl/images/GJKUjr
 • Tip: https://goo.gl/images/Bhoji4
 • Gezellig: https://zichtbaarnederlands.nl/zn/adjectief-goede_dingen.php