Business intelligence

BI voor de Econoom

De ontwikkelingen in Business Intelligence (BI) gaan nog steeds razendsnel, big data, mobile BI, etc. IT rent vooruit, maar hoe zit het eigenlijk met onze grootste doelgroep? De financiële experts?

Sinds vorig jaar geef ik les aan Bedrijfseconomiestudenten. Ik begon met de wat gevorderde Excel vaardigheden en storm nu met de vierdejaars de wereld van business intelligence (bi) binnen. Ik noem het stormen, want er moet nogal wat bijgespijkerd worden. Ondanks het feit dat deze dames en heren al een half jaar stage hebben gelopen is bi voor hen een nieuw fenomeen. En nog zorgelijker: ook de deeltijd kijkt naar de lessen alsof het een pretparkattractie is. Vol verbazing kijken ze naar de getoonde mogelijkheden. En deze mensen werken al in het vakgebied.

De term bi hanteer ik losjes, de basis ontbreekt nog, ik zet baby stapjes in de wereld van dashboards en risicorapportages. De dames en heren hebben van alles geleerd over kpi’s, sturen, risico’s en risicomodellen, (organisatie)modellen maar hebben pas wat weifelende stapjes in de geautomatiseerde wereld gezet. En dan vooral met Excel.

Eerst dacht ik nog dat dit kwam omdat studenten, naast hun opleiding nog vele andere interesses hebben, maar na een paar maanden rondwandelen op een forum voor financiële experts kwam ik tot de ontdekking dat dit het gemiddelde niveau van de Nederlandse financials is…

Er is voor ons als bi-bedrijvers dus nog wel wat werk aan de winkel. Wij kunnen wel heel blij zijn met big data, maar voor de gemiddelde financieel medewerker bij een klein of middenbedrijf is dat ver van zijn/ haar bed. Voor de meeste rapporten wordt ‘good old’ excel van stal gehaald en handmatig het zaakje bij elkaar gesprokkeld.

Met verbazing bezocht ik een druk bezochte ‘Excel experience day’ waar serieuze dashboard-tips en -trucs voor Excel werden uitgewisseld, soms in combinatie met Powerpivot, wat toch wat hoop geeft. Maar ook heel veel gewoon niet. De data kwaliteitsissues werden maar door én spreker aangestipt, met de nadruk op aangestipt.

We hebben dus nog wat te doen en om een eerste stap in de goede richting te zetten heeft het NGI een afdeling Business Intelligence opgericht. En als docent, vond ik dat ik dan maar mijn steentje moet bijdragen in het bestuur hiervan.

Het is onze missie om een community te bouwen waarin leden actief meedenken over de ontwikkelingen van het vakgebied bi en de toepassing in de praktijk. We gaan actuele onderwerpen  rondom bi behandelen, mensen bijeenbrengen, kennis delen en structureren, uitdagen tot discussie en inspireren. We willen een brug bouwen tussen de gebruikers en de makers van bi, waarbij de nadruk ligt op de doelen die met bi bereikt kunnen worden.

Ik ben blij en trots om te kunnen melden dat het eerste speerpunt dat we gaan oppakken het bouwen van die brug is. We gaan ontmoetingen organiseren tussen de gebruikers en makers van bi zodat het ‘kennisgat’ zo snel mogelijk gedicht wordt. Zodra we de data en onderwerpen van onze eerste bijeenkomst weten, zal die via de website van het NGI  bekend gemaakt worden. Ik kijk er naar uit.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable.